Corona maatregelen op kantoor

Corona maatregelen op kantoor

De 1,5 meter-samenleving gaat waarschijnlijk nog wel even duren, totdat er een vaccin gevonden is. Dit heeft natuurlijk grote impact op ons dagelijks leven en vormt een uitdaging voor werkgevers. Veel medewerkers werken, op sterk aanraden van de overheid, nog steeds zo veel mogelijk thuis. De meeste bedrijven zijn echter al bezig met het aanpassen van de werkomgeving voor als het straks weer wel mogelijk is om naar kantoor te gaan. Wij geven je wat tips om het kantoor coronaproof te maken!

Herindeling van het kantoor

Controleer of alle werkplekken minimaal 1,5 meter van elkaar af staan. Is dit niet het geval? Zorg dan dat bureaus uit elkaar getrokken worden en er losse blokken gemaakt worden waar nodig. Bedenk bij het ombouwen van het kantoor de looproutes van je werknemers naar hun werkplek en zorg dat ook hier de afstand gehandhaafd kan worden.
Is het niet mogelijk om bureaus ver genoeg uit elkaar te zetten? Splits het kantoor dan op door middel van scheidingswanden of bureauschermen.

Visuele aanwijzingen

Het is belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van te houden afstand en dit niet per ongeluk kunnen vergeten. Een goede manier is om de afstand visueel te laten zien. Plak met tape af hoe groot de persoonlijke werkruimte is van iedereen. Ook is het slim om de looproute op kantoor aan te geven met pijlen op de grond. Zo loopt niemand risico en ontstaat er geen onduidelijkheid over de afstand en looproutes door kantoor.

Hygiënische maatregelen

Zorg dat medewerkers op de hoogte zijn van de hygiënemaatregelen die nageleefd moeten worden. Geef iemand de verantwoordelijkheid om te controleren of dit ook echt gedaan wordt. Denk hierbij aan het reinigen van deurklinken, het gebruik van desinfecterende zeep en het niezen in de binnenkant van je elleboog.

Deel het team op

Als het niet mogelijk is om de 1,5 meter regel toe te passen, zijn er alternatieve opties waarmee je toch kan zorgen voor een veilige werkomgeving. In dit geval kan het nuttig zijn om het team op te delen in ploegen. De ene ploeg werkt thuis en de andere ploeg op kantoor. Op deze manier komen er minder mensen tegelijk naar kantoor, zodat de medewerkers meer ruimte hebben. Belangrijk is wel dat het schema goed opgesteld worden, zodat iedereen gelegenheid krijgt om weer naar kantoor te komen.

De veiligste optie is nog altijd om thuis te blijven werken, zorg dan dat je wel contact houdt met collega’s en leidinggevenden. Met bovenstaande tips wordt het besmettingsrisico op kantoor beperkt en is het mogelijk om binnenkort weer effectief op kantoor aan de slag te gaan.

Meer weten over hoe wij omgaan met de maatregelen omtrent het corona virus? Neem gerust contact met ons op!