6 tips voor een video sollicitatiegesprek

6 tips voor een video sollicitatiegesprek

Aangezien veel face-to-face sollicitatiegesprekken vanwege het corona virus niet meer plaats kunnen vinden, is een online video sollicitatiegesprek een veelgebruikte oplossing. Dit videobellen kan best spannend en ongewoon aanvoelen. Daarom delen wij wat tips voor zo’n video sollicitatiegesprek, zodat je ook op het beeldscherm een goede indruk kan achterlaten!

1. Test je apparatuur

Bespreek via welk systeem je gaat bellen en download dit systeem indien nodig. Test van te voren een keer of het syteem én je apparatuur goed werkt. Bel bijvoorbeeld een vriend/familielid op, zo voelt het videobellen al wat meer vertrouwd en het is nog gezellig ook!

2. Spreek af wie wie belt

Als je weet via welk platform jullie gaan bellen, is het ook handig om meteen af te spreken wie wie belt. Zo ontstaan hierover geen misverstanden en hoef je je hier geen zorgen meer om te maken.

3. Bel in een rustige omgeving

Zorg ervoor dat je belt vanuit in een rustige omgeving. Het kan als erg storend ervaren worden als er veel te zien of te horen is in jouw omgeving. Daarnaast is het voor jezelf fijn dat je niet wordt afgeleid door een rommelig bureau, achtergrondgeluiden etc.
Sommige systemen hebben ook een optie om de achtergrond te vervagen, dit kan ook helpen om afleiding te voorkomen.

4. Draag geschikte kleding

Kleed je zoals je zou doen als je bij een bedrijf langs gaat voor een sollicitatiegesprek. Wel is het handig om rekening te houden met de achtergrond die te zien is. Draag bijvoorbeeld geen grijze blouse, als je voor een grijze muur gaat zitten. Op een beeldscherm kan dit extra onduidelijk worden.

5. Kijk in de camera

Veel mensen hebben de neiging om naar het beeldscherm te kijken tijdens een videogesprek in plaats van naar de camera. Hierdoor ontstaat er geen oogcontact. Door het oogcontact kom je zelfverzekerd over en toon je interesse. Vergeet dus tijdens het gesprek niet om af en toe in de camera te kijken.

6. Vraag naar de bedrijfscultuur

Bij een video sollicitatiegesprek breng je geen bezoek aan het bedrijf, hierdoor krijg je maar een beperkte indruk van de bedrijfscultuur. Het is wel belangrijk om te weten of jij jezelf op je plek gaat voelen in het bedrijf, daarom is het belangrijk om te achterhalen wat voor bedrijfscultuur er heerst. Vraag bijvoorbeeld naar hoe verschillende afdelingen samenwerken, of je veel ruimte krijgt voor initiatieven en of er veel waarde gehecht wordt aan autoriteit. Zo krijg je een beter beeld van de bedrijfscultuur en of deze aansluit bij jouw persoonlijkheid.

Vragen? Of meer weten over hoe wij te werk gaan? Neem gerust contact met ons op!

Een reactie plaatsen